Starka känslor

Har du svårt att hantera starka känslor? Lär dig att hantera känslor med hjälp av samtalsterapi och KBT hos erfaren psykolog. Välkommen att boka tid på mottagning i Stockholm, Vasastan eller online.

Vad är känslomässig instabilitet?

Känslomässig instabilitet innebär att man upplever starka och ofta snabbt skiftande känslor som kan vara svåra att hantera. Personer med känslomässig instabilitet kan uppleva extrema reaktioner på vardagliga händelser, och dessa känslor kan påverka deras relationer, arbete och vardag negativt. Vanliga känslor som kan upplevas intensivt inkluderar ilska, sorg, glädje, rädsla och ångest.

Känslostormar

Känslostormar är stunder där känslor känns överväldigande och okontrollerbara. Dessa stormar kan orsakas av specifika händelser eller uppstå utan någon tydlig anledning. Under en känslostorm kan man uppleva intensiva känslor som kan vara svåra att hantera och kan leda till impulsiva handlingar eller negativa tankemönster.

Vad händer i kroppen vid starka känslor?

När vi upplever starka känslor reagerar kroppen på olika sätt. Fysiska symptom kan inkludera ökad hjärtfrekvens, snabbare andning, svettningar, muskelspänningar och en känsla av överväldigande. Dessa reaktioner är en del av kroppens "kamp eller flykt"-respons, vilket är en naturlig reaktion på upplevda hot eller stress.

När blir starka känslor ett problem?

Starka känslor behöver inte vara ett problem i sig, utan kan till och med vara hjälpsamt när det kommer till att veta vad man vill och för att skapa motivation till att göra något som är viktigt för en. För en del blir dock känslorna så starka att de ställer till problem och gör att man i stunden inte beter sig så som man egentligen vill. Känslorna liksom kokar inom en och det blir svårt att tänka klart. Om du känner igen dig i det, så vill jag skicka med dig hopp om att det inte behöver vara så! Starka känslor blir ett problem när de börjar påverka ditt dagliga liv negativt.

Tecken på att starka känslor kan vara problematiska inkluderar:

  • Svårigheter att kontrollera känslor i sociala eller arbetsrelaterade situationer

  • Återkommande konflikter i relationer

  • Upplevelser av att vara överväldigad eller utom kontroll

  • Fysiska symptom på stress, såsom huvudvärk, magproblem eller sömnsvårigheter

  • Känslor av hopplöshet eller värdelöshet

När bör jag söka hjälp för mina starka känslor?

Du bör överväga att söka professionell hjälp hos en psykolog eller psykoterapeut om dina starka känslor:

  • Påverkar din förmåga att fungera i vardagen

  • Leder till självskadebeteenden eller självmordstankar

  • Orsakar återkommande konflikter i dina relationer

  • Gör det svårt för dig att arbeta eller studera

  • Känns okontrollerbara eller överväldigande

KBT för att hantera starka känslor

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv metod för att hantera starka känslor. KBT hjälper dig att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som bidrar till känslomässig instabilitet. Genom KBT lär du dig strategier för att hantera de starka känslorna, Dessa strategier innefattar bland annat att du lär dig att snabbare uppmärksamma tecken på starka känslor, övningar i att ta udden av de starka känslorna i stunden, träning i medveten närvaro och problemlösning. Sammanfattningsvis kan man säga att KBT hjälper dig att utveckla ett mer balanserat och stabilt känslomässigt tillstånd så att det blir lättare för dig att leva så som du önskar, både då du är ensam eller tillsammans med andra.

Boka tid

Välkommen att boka ett första samtal för att ta reda på hur jag genom KBT skulle kunna hjälpa dig med dina starka känslor. Tillsammans kan vi arbeta mot en mer stabil och fungerande tillvaro.