
Svartsjuka
Lider du av svartsjuka och upplever att den gått överstyr och ställer till det för dig och din relation? KBT är en effektiv behandling mot svartsjuka. Som erfaren KBT-psykolog och psykoterapeut med många års erfarenhet av just svartsjuka, kan jag Mia Asplund hjälpa dig att övervinna dina problem. Välkommen att boka tid på mottagningen i Stockholm, Vasastan eller online.
Vad är svartsjuka?
Svartsjuka är en känsla av avundsjuka eller osäkerhet som uppstår när man upplever att en viktig relation hotas av en tredje part. Det kan röra sig om romantiska förhållanden, vänskap eller familjeband. Svartsjuka är en naturlig känsla, men när den blir överdriven kan den orsaka stora problem i relationer och påverka ens välbefinnande.
Tecken på överdriven svartsjuka
Överdriven svartsjuka kallas också för tvångsmässig svartsjuka. Det handlar då om ett beteende som gått överstyr och som man inte längre upplever sig ha kontroll över. Det känns tvingande att leta svar som gör att det tvivel man kämpar med i stunden minskar. Tecken på att du är tvångsmässigt svartsjuk kan innefatta följande:
Kontrollerande beteende: Du känner ett starkt behov av att veta allt din partner gör, var de är och vem de träffar.
Misstänksamhet och tvivel: Du tvivlar konstant på din partners trohet utan någon konkret anledning. Du tolkar det som din partner gör eller inte gör som tecken på att hen är intresserad av andra.
Konstant jämförelse: Du jämför dig själv ständigt med andra och känner dig otillräcklig.
Rädsla för att bli övergiven: Du oroar dig överdrivet för att din partner ska lämna dig.
Låg självkänsla: Du känner dig osäker på ditt eget värde och din partners kärlek till dig.
Tips för att hantera svartsjuka
En viss nivå av svartsjuka kan man ofta hantera på egen hand. Ett första steg kan vara att försöka förklara för din partner att du inte heller tycker om din svartsjuka och problemlös tillsammans hur ni skulle kunna bete er som ett team mot svartsjukan. Välj att tala om det med din partner när varken du eller din partner är i ett läge av starka känslor.
En annan viktig del handlar om att stärka din självkänsla genom att fokusera på dina egna styrkor och värderingar. Det är vanligt att den som är svartsjuk talar dömande till sig själv och skuldbelägger sig själv för det egna beteendet. Påminn dig om att du inte ÄR din svartsjuka. Vissa kämpar med alkohol, att äta mindre eller är rädda för höjder. Du kämpar med svartsjuka. Försök att förstå svartsjukan och tala till dig själv på ett icke-dömande och snällt sätt. Validera dig själv genom att fundera på frågan om varför det är begripligt att du känner som du känner utifrån varit med om tidigare.
Det tredje och sista tipset jag vill skicka med dig när det kommer till självhjälp för svartsjuka handlar om att ägna tid åt aktiviteter som du tycker om och som hjälper dig att fokusera på sådant som du önskar att livet ska handla om.
Hjälp vid svartsjuka |KBT
Ibland är dock svartsjukan så omfattande att man behöver professionell hjälp i form av terapi. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandling för att hantera överdriven svartsjuka. KBT-behandlingen mot svartsjuka fokuserar på att:
Identifiera negativa tankemönster: Tillsammans med en terapeut lär du dig att känna igen och utmana de negativa tankar som triggar och driver din svartsjuka.
Utveckla hälsosamma copingstrategier: Du får verktyg för att hantera svartsjuka på ett konstruktivt sätt.
Förbättra kommunikationen: Du lär dig kommunikationsfärdigheter för att bättre kunna uttrycka dina behov och känslor i relationen.
Bygga självkänsla och självförtroende: KBT hjälper dig att stärka din självkänsla och över tid känna dig tryggare i din relation.
Varför välja mig som din KBT-psykolog mot svartsjuka?
Att söka professionell hjälp kan vara ett avgörande steg för att övervinna en svartsjuka som gått överstyr. Jag har många års erfarenhet av att behandla olika typer av tvångsmässighet, däribland svartsjuka. Det gör att jag har god kännedom om hur svartsjuka kan orsaka stort lidande och ställa till det både för den som är svartsjuk och för dennes partner. Min erfarenhet gör att jag är bra på att förstå svartsjuka i de olika former som den kan visa sig på och utifrån det arbetar vi tillsammans fram en plan för hur du kan göra för att lära dig att förhålla dig till svartsjukan på ett sätt som gör att både du, din partner och ni som par mår bättre.
Välkommen att boka ett första samtal för att undersöka hur vi skulle kunna arbeta med just din svartsjuka!

“Du är inte din svartsjuka, det bara känns så i stunden. För där och då när något triggat din svartsjuka är känslan ofta så stark att den kokar. Då bara måste du få veta hur det ligger till och kräver förklaring på förklaring av din partner. Svartsjukan söndrar din relation. Men det måste inte vara så, det går att övervinna sin svartsjuka. ”
— Mia Asplund, Leg. psykolog