
Livskris
Är du inne i en livskris som du behöver stöd och hjälp att ta dig igenom? Välkommen att kontakta mig, erfaren KBT-psykolog Mia Asplund för samtalsterapi som guidning genom livskrisen. Mottagning i Stockholm, Vasastan eller terapi online.
Vad är en Livskris?
En livskris är en period av djup personlig omvälvning och förändring som kan utlösas av olika händelser, såsom separation, förlust av arbete, att barnen flyttar hemifrån, sjukdom eller andra betydande livsförändringar. Dessa händelser kan leda till känslor av förvirring, osäkerhet och sorg. Frågor som kretsar kring vem man är som person under dessa nya förutsättningar är vanliga.
Vilka är vanliga symtom på en Livskris?
Det finns flera tecken på att du befinner dig i en livskris. Du kan känna igen dig i alla eller en del av dessa. Symtom på livskris kan inkludera att:
Du känner en känsla av meningslöshet.
Du känner att du förlorat din riktning eller syfte i livet.
Du känner starkare känslor av ångest, sorg eller ilska än vanligt.
Du känner av mer fysiska symptom, såsom sömnproblem, aptitförändringar eller fysisk utmattning.
Du drar dig tillbaka socialt och känner minskad motivation till att umgås med andra eller delta i aktiviteter.
Orsaker till livskris
Som vi nämnde finns det många olika anledningar till att man hamnar i en livskris. Nedan har vi försökt sammanfatta några av dessa:
Separation eller skilsmässa
En separation eller skilsmässa är en vanlig orsak till en livskris. Förlusten av en nära relation kan leda till känslor av ensamhet, osäkerhet och sorg. Förutom att ens praktiska omständigheter förändras mycket vid en separation, kan denna livsförändring också skapa en djup känsla av tomhet och tvinga en person att omdefiniera sitt liv och sina framtidsplaner.
Åldersrelaterad livskris
Åldersrelaterade livskriser, såsom en 30-årskris, en 40-årskris eller en medelålderskris, kan uppstå när man ifrågasätter livets mening och sina uppnådda mål. Denna period präglas ofta av en känsla av otillfredsställelse och en önskan om att göra livsförändringar. Många kan känna sig fast i sina rutiner och uppleva en stark önskan att hitta ny mening och nya mål.
Livskris vid depression
Depression kan utlösa en livskris genom att förvärra känslor av hopplöshet och hjälplöshet. Den psykiska ohälsan gör det svårt att hantera vardagen och livets utmaningar, vilket kan leda till en djup känsla av förlorad kontroll och identitet. För den som är deprimerad är det vanligt att känna att livet saknar riktning och syfte.
Livskris av att barnen flyttar hemifrån
När barnen flyttar hemifrån kan föräldrar uppleva en tomhetskänsla och en identitetsförlust. Denna övergång, känd som tomt bo-syndrom, kan vara särskilt svår för föräldrar som har definierat sig själva genom sin roll som vårdnadshavare. Det kan ta tid att anpassa sig till en ny livsfas och hitta nya källor till mening och engagemang.
Förlust av jobb
Förlusten av ett jobb kan utlösa en livskris genom att skapa ekonomisk osäkerhet och påverka en persons självkänsla och identitet. Arbetslöshet kan leda till stress, ångest och en känsla av misslyckande. Att förlora sitt jobb innebär inte bara förlust av inkomst utan också av sociala kontakter och dagliga rutiner.
Ekonomiska problem
Ekonomiska problem kan skapa en livskris genom att öka stressnivåerna och känslor av osäkerhet. Ekonomisk instabilitet kan påverka många aspekter av livet, inklusive relationer och hälsa. Att ständigt oroa sig för pengar kan leda till en känsla av maktlöshet och påverka ens psykiska välbefinnande negativt.
En nära anhörigs död
Förlusten av en nära anhörig är en av de mest traumatiska upplevelserna som kan utlösa en livskris. Sorgen och saknaden efter en älskad person kan påverka alla aspekter av livet och leda till en djup existentiell kris. Denna typ av förlust kan tvinga en person att ompröva sina värderingar och sin syn på livet och döden.
Plötslig sjukdom
En plötslig sjukdom, vare sig den drabbar en själv eller en nära anhörig, kan utlösa en livskris genom att plötsligt förändra livets förutsättningar. Den nya verkligheten med behandlingar, begränsningar och osäkerhet om framtiden kan vara överväldigande och kräva en omdefinition av ens livsmål och prioriteringar.
Hjälp vid Livskris: Vad kan man göra själv?
Att stöta på motgångar i livet eller känna sig känslomässigt förvirrade gör de flesta. Sådana utmanande perioder kan man ofta ta sig igenom på egen hand. Här är några sätt som gör det lättare:
Reflektion och skrivande
Skriv ner dina tankar och känslor för att bättre förstå dina upplevelser. Genom att få det som snurrar i huvudet på pränt kan man få hjälp att få perspektiv som kan göra att vissa saker ter sig klarare för en.
Upprätthåll rutiner
När man befinner sig i en sårbar situation som ju en livskris är på många sätt, så är det viktigt att försöka minska på så många sårbarhetsfaktorer som möjligt. Det kan handla om att man försöker strukturera sin vardag för att skapa stabilitet. För att din kropp och hjärna ska fungera optimalt för dig i krisen är det till exempel viktigt att äta regelbundet och att se till att du skapar förutsättningar för att sova så bra som möjligt. Ibland kan det vara svårt att få till struktur på egen hand då man mår dåligt och då kan man försöka ta hjälp av någon närstående med det.
Fysisk aktivitet
Forskning har visat att regelbunden motion kan bidra till att minska stress och förbättra humöret. Många upplever också att de då de tränar får en stunds vila från alla jobbiga tankar och känslor som snurrar i huvudet.
Sök stöd hos andra
Prata med vänner eller familjemedlemmar som du litar på. Oftare än vad du kanske tror har andra upplevt något liknande som du kämpar med just nu. Genom att dela dina tankar och erfarenheter kan de bli lite lättare att bära.
Psykoterapi | KBT vid Livskris:
Lindrigare former av livskriser klarar vi ofta av att ta oss igenom på egen hand. Men ibland kastas tillvaron omkull på ett sätt som blir övermäktigt och då kan det vara hjälpsamt att söka professionell hjälp. Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan guida dig igenom livskrisen genom att hjälpa dig att sortera i dina tankar, känslor och beteenden. Behandlingen innefattar vanligtvis följande delar:
Identifiering av tankemönster: Utforska och förstå de tankar och känslor som uppstår under krisen.
Identifiering av behov: Utforska och formulera dina behov. Vad behövde du tidigare och vad behöver du nu? Skiljer sig dessa behov åt och vad behöver du göra annorlunda för att tillgodose de behov du nu har?
Målsättning: Hjälp till att sortera vad som känns viktigt för dig i livet för att återfå kontroll och syfte med livet. Vägledning i att formulera realistiska mål och staka ut din riktning i livet igen.
Utveckling av coping-strategier: Lära dig nya sätt att hantera stress och känslomässiga utmaningar i allt det som är omvälvande för dig i och med livskrisen.
Beteendeplan: Planering och genomförande av konkreta steg som innebär att följa din nya riktning i livet. Det kan handla om att gradvis återvända till aktiviteter och situationer som du idag undviker på grund av rädsla, eller att återigen börja göra sådant som du tidigare tyckte om att göra men som du slutat med då du känt dig nedstämd. Det kan också handla om att börja utforska nya aktiviteter som kanske ligger mer i linje med de nya behov som livskrisen gett upphov till.
Varför välja mig som din KBT-psykolog vid Livskris?
Som erfaren KBT-psykolog är jag engagerad i att stödja dig genom just din livskris. Vi hjälps åt att förstå det som du befinner dig i och försöker hitta sätt som gör det lättare för dig att stå ut i det som är svårt. Jag erbjuder en trygg och stöttande miljö där vi tillsammans kan arbeta för att återuppbygga din känsla av mening och välbefinnande och hitta nya vägar framåt. Välkommen att boka ett första samtal för att ta reda på hur jag skulle kunna hjälpa dig i just den kris du befinner dig i!